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Provedor de dados:  Animal Sciences
País:  Brazil
Título:  A procedure to evaluate the efficiency of utilization of dietary amino acid for poultry
Autores:  Silva, Edney Pereira da; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Sakomura, Nilva Kazue; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Dorigam, Juliano Cesar de Paula; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Malheiros, Euclides Braga; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Fernandes, Joao Batista Kochenborger; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Araujo, José Anchieta de; Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”
Data:  2014-05-08
Ano:  2014
Palavras-chave:  5.04.03.01-0 growth curve
Lysine
Methionine+cystine
Protein weight
Pullets
Threonine
Resumo:  The aim of this study was to develop a procedure based on Gompertz function to determine the efficiency of utilization of amino acid. The procedure was applied to determine the efficiency of utilization of dietary lysine, methionine+cystine and threonine by growing pullets and based on the efficiencies were estimated the requirements for the growth phase of birds. The Gompertz function was fitted to the data of feed intake, body weight, feather-free body protein weight and feather protein weight of four strains of laying hens in the growth phase. The rates of consumption and daily protein deposition (PD) were calculated. The amino acid deposition was obtained by multiplying the PD by the amino acid concentration in feather protein and feather-free body protein. The results showed that the efficiency of utilization of amino acid decreased with maturity and, conversely, there was a proportional increase of the requirement per kg of weight gain. The procedure based on the Gompertz function to determine the efficiency of utilization of amino acid proved to be suitable to evaluate the efficiency of utilization of amino acid and can be a useful tool to diagnose the effectiveness of the nutritional management, aiding in decision-making on the nutritional management. 
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/22013

10.4025/actascianimsci.v36i2.22013
Editor:  Editora da Universidade Estadual de Maringá
Relação:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/22013/pdf_24
Formato:  application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 36, n. 2 (2014); 163-169

Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 36, n. 2 (2014); 163-169

1807-8672

1806-2636
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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